Ta Henket – az ókori egyiptomi sör


Régészeti leletek alapján főzte újra a fáraók országának sörét egy történelmi szeszes italok újraalkotásával foglalkozó amerikai archeológus. A Ta Henket nevet viselő különlegesség kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Több ezer éves egyiptomi sörreceptet rekonstruált Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze és társa, Sam Calagione sörfőző, a delaware-i Dogfish Head cég vezetője. A lehető legjobb minőség érdekében a helyszínről, Egyiptomból szerezték be az alapanyagokat.

A sör hozzávalóit McGovern kutatásai alapján gyűjtötték össze, ugyanis az amerikai régész az I. Skorpió (“Udzs”) fáraó sírjában talált leleteken borsfű, kakukkfű és koriander keverékét azonosította; a kutatók a sör előállítása során az úgynevezett za’tar fűszerkeveréket használták, amely a fentebb felsorolt fűszereket és többek közt oregánót tartalmaz. A több ezer éves szeszes ital újraalkotásában hasznos támpontul szolgáltak a 18 ezer évesre keltezett Wadi Kubbaniya lelőhelyen talált, – talán cirok vagy káka őrlésére használt – kövek, illetve dum-pálma gyümölcs és kamilla darabok.

A fáraók országának különleges söre nem az első, amelyet a páros elkészített, McGovern és Calagione már újrafőzte többek közt Midász fríg király sörét, és egy 9 ezer éves ősi kínai szeszes italt is. Minden általuk újra elkészített italkülönlegesség korlátozottan kapható kereskedelmi forgalomban.

Ráadásul nem ez az első “fáraók söre” sem, hiszen a japán Kirin sörfőzde már szintén előállt egy, állítólagosan az ókorból származó recept alapján készült sörrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.