Virágzó házi sörfőzés – Amerikában


Az otthoni sörfőzés, amelyet a múlt század elején a szesztilalmi törvény betiltott, és csak 1979-ben vált újból legálissá, ma újjászületőben van. A coloradói Boulderben székelő Házi Sörfőzők Amerikai Szövetsége 11724 tagot jegyzett 2006-ban, és a létszám azóta több mint duplájára, 26 ezerre nőtt.

A megnövekedett érdeklődés fellendítette a sörfőzéshez használt eszközök gyártását is – mutatott rá Gary Glass, a szövetség elnöke. “Az otthoni sörfőzéshez szükséges eszközöket árusító üzletek bevétele 2009 óta 16 százalékkal nőtt” – mondta a The New York Timesnak, hozzátéve, hogy bár a 2010-es adatok egyelőre nincsenek meg, szerinte tavaly is két számjegyű volt a gyarapodás.

Az emelkedéshez hozzájárult az otthoni sörfőzéshez kapcsolódó klubok, könyvek és versenyek számának megugrása, illetve a kis sörfőzdék utóbbi két évtizedben elért sikere is, ami sok amatőrt a sörfőzésre bátorított. A csináld magad és a helyi termelést ösztönző mozgalomnak szintén komoly szerepe volt. “Általános irányzat, hogy különböző dolgok helyben készüljenek, márpedig az otthon készültnél helyibb termék nem létezik” – magyarázta Glass.

A sörfőzők szövetségének elnöke szerint a recesszió se lassított a fejlődésen. “A népi bölcselet egy része úgy szól, hogy több időt szentelhetnek a hobbijuknak azok, akik állás nélkül vannak, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak” – mondta.

A jelentős összegeket beruházó amatőr sörfőzők egy része azt tervezi, hogy egyszer profi sörfőzdét nyit (amatőrként nem adhatják el a terméküket). Más komoly költekezőknek azonban nincsenek nagyralátó üzleti terveik. Számukra a sörfőzés szabadidős tevékenység, mint például a golf. Próbálgatják, dolgoznak rajta, sokszor csalódnak, de végül nagyon büszkék, amikor a vízből, malátából, komlóból és élesztőből sikerül előállítani a megfelelő minőségű italt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.