Immár alig egy nap választja el a szatmáriakat attól, hogy belekóstolhassanak a világ legnagyobb utcai népünnepélyének, a müncheni Oktoberfestnek a hangulatába: péntek délután 18 órai kezdettel megnyitja kapuit az első alkalommal megrendezendő Sathmarer Oktoberfest.

Amint az a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a nap folyamán megérkezett az a két kamion, amely egyenesen Németországból szállította le a húsz ezer liter Veldensteiner sört valamint a kolbászokat. Ez az akadály tehát már elhárult, a rendezvény megtartásának másik feltételét már Ilyés Gyula polgármesternek kell teljesítenie. A hagyomány értelmében ugyanis Münchenben minden évben a város polgármestere nyitja meg az Oktoberfestet, azzal, hogy beveri a csapot a hordóba. Ez azonban nem egy egyszerű dolog, 1950-ban például az akkori polgármesternek tizenkilenc ütésre volt szüksége. Igaz, idén Christian Ude két ütésből elintézte az első hordó csapraverését.

A sajtótájékoztatón persze komolyabb dolgokról is szó esett. A legfontosabb talán az, hogy péntek délután 18.00 órától kezdve minden egész órában buszjárat indul a Szabadság tér melletti, I. C. Bratianu utcán található megállóból a Károlyi út végén felállított sátorig. Egy buszjegy ára oda-vissza 4 lej lesz, ám ajánlatos megvenni a visszaútra is a jegyet, mert a sátornál nem lesz árusítás. A sátortól mellesleg minden fél órában indul majd vissza járat a központba.

A péntek délutáni nyitás ellenére (a nagy érdeklődés miatt került korábbra a kapunyitás) az ünnepélyes megnyitó szombat délelőtt 11 órakor lesz a Dana II hotel előtt, Ilyés Gyulának itt kell tehát meglékelnie a hordót. Ezt követően fúvószenekar kíséretében népviseletbe öltözött karaván kerüli meg a Szabadság teret, ami miatt néhány órára le lesz zárva a forgalom. A szervezők külön felhívták a figyelmet, hogy mindenki, akinek csak kedve van, szálljon be a körmenetbe.

Pénteken 18, szombaton 14, vasárnap pedig 10 órától egyaránt éjfélig várják az érdeklődőket a Dana hotel mögött felállított sátorban. A belépő egy 25 lej értékű jegy, aminek fejében jár egy liter Veldensteiner sör és egy teljes menü bajor specifikum. A jegyekkel mindenki részt vesz a tombolán, melynek fődíja egy két személyes, három napos utazás Nürnbergbe. A második díj egy két személyes, két éjszakás tartózkodás Félixfürdőn, az Ami Hotelben, a harmadik díj pedig egy elegáns fotel. Amennyiben a nyertes nem tartózkodik a helyszínen, akkor a szervezők telefonon értesítik.

A jó hangulatról a Csanálosról, Csomaközről, Mezőfényről, Nagymajtényból, Mezőpetriből, Kaplonyból és Nagykárolyból érkező zenekarok gondoskodnak, de a fúvószene mellett lesz modern zene és divatbemutató is. A gyerekeket pedig játszótér várja a sátor mögött.

“Azt szeretnénk, hogy minden kedves vendégünk, aki belátogat a sátorba, úgy érezze, hogy néhány órát Bajorországban töltött el”, mondta Thomas Emmerling, a Sathmarer Oktoberfest főszervezője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.