A világhírű sörkertek kétszáz éve létező hagyományát ünnepelte szerdán München és Felső-Bajorország.

“Egy nagyszerű kultúra, egy életérzés született, amikor 1812. január 4-én I. Miksa bajor király engedélyezte a sörfőzőknek, hogy pincéjükből sört áruljanak” – mondta Gabriele Weishäupl, a müncheni turisztikai hivatal vezetője. “A sörkertek tradíciója összehozza az embereket, mindegy, hogy New Yorkból vagy a szomszéd városból érkeztek” – véli Christoph Hillenbrand, Felső-Bajorország miniszterelnöke.

A jubileumot Weishäupl és Hillenbrand egyfajta reklámkampányként is felhasználja: márciusban München, illetve Felső-Bajorország a sörkertekkel képviseli magát az ITB-n, a berlini Nemzetközi Turisztikai Vásáron.

Az 1812-es királyi rendelet engedélyezte a sörfőzőknek, hogy márciusi sörüket lezárják és június, július, augusztus, illetve szeptember hónapokban kenyérrel kínálják vendégeiknek. Ételek és egyéb italok árusítása viszont továbbra is tilos volt számukra.

A sör nyári árusításával igen sokat vállaltak magukra a sörfőzők, hiszen élvezhető, hűs nedűt kellett kínálniuk. A jégvágás ezért minden szezon fontos eseménye volt. Szerdán Weishäupl is ezzel indította el a jubileumi szezont.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.