A beerbike tündöklése és bukása


Az ötlet eredeti és meglehetősen német: járjuk be a várost ülve, közben sörözzünk és mókázzunk. A sörbicikli mára több német nagyváros képéhez is szorosan hozzákapcsolódott, Berlintől Kölnig számtalan településen találkozhatunk a kényelmes turisták kedvencével. A hatóságok azonban most mégis be akarják tiltani. Sokallják ugyanis az utcákon sörözők okozta lármát s az egyéb kísérőjelenségeket, például azt, hogy a kerekező sör-lovagok ott könnyítenek magukon, ahol szükségét érzik. Pedig az üzletszabályzat tiltja a “vadon pisilést”.

A beerbike anno gyümölcsöző üzleti ötletként indult. A fából készült járművön legfeljebb 16 ember foglalhat helyet, előttük pedig ott van a lényeg: a testes söröshordó, melyből tetszés szerint csapolhat a vidám csapat. Történetesen nem törékeny üvegpoharakba vagy korsókba, hanem műanyagból készültekbe, azonban ez maximum aprócska kellemetlenség. A fuvaros, akinek lábaival ezt az alkalmatosságot mozgatnia kell, a tetszés szerint kiválasztott útvonalon viszi a sörbiciklit és ügyel rá, hogy csak 18 éven felüliek ülhessenek fel, valamint ne kerüljön elő tömény ital. A józan vezető mindenre fel van készülve, így például pontos térképpel rendelkezik arról, hol tudnak a sörivók – amint az várható – időszakonként könnyíteni magukon. Az utasok a sörözés mellett hallgathatják a beépített cd-játszóból áradó zenét, vagy akár maguk is dalra fakadhatnak, miközben végigjárják az adott város nevezetes helyszíneit.

Mára azonban a beerbike kivívta a rendőrség és nem kevés békés polgár haragját, s az ügy a napokban az országos közlekedés-biztonsági tanácskozáson is szóba került. Hogyan lehetséges, hogy miközben szívósan küzdenek az ittas járművezetők ellen, részeg sörözők lepik el a nagyvárosok utcáit?

Vannak, akik szigorú szabályokat követelnek a sörbiciklik üzemeltetésére, s vannak, akik betiltanák ezt a járművet. Az utóbbiakhoz tartoznak – a rendőr szakszervezet mellett – azok a családiház tulajdonosok is, akiknek kertje ugyan nem szerepel a menetrendben, a guruló sörivók azonban mégis illemhelyként használják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.