Reneszánszát éli a kolostori sörfőzés Csehországban


Több mint két évtizedes vita után a prágai kormány már jóváhagyta, s remélhetően a képviselők is megszavazzák a tizenhét cseh egyház és a szerzetesrendek kárpótlását. A törvénytervezet alapján 2013-tól összesen 75 milliárd korona (hozzávetőleg 780 milliárd forint) értékű épületet, továbbá szántót, erdőt és tavakat ad vissza az állam. A letűnt rezsimben elkobzott további vagyonok fejében – amelyek visszaszolgáltatása nem lehetséges – harminc esztendeig, az inflációtól függően, évente kétmilliárd korona körüli összeget utal a cseh állam.

“A kárpótlások 83 százaléka a cseh római katolikus egyházat illeti meg. A tervek szerint 2040-től a csehországi egyházak teljesen önállóan, állami támogatás nélkül, saját bevételeikből és a hívők adományaiból működnek majd, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen országunkban a lakosság több mint hatvan százaléka bevallottan ateista. Most kell hát a jövőnket megalapozni” – nyilatkozta a prágai érsekség közgazdásza, Karel Stícha. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Csehországban a katolikus egyházmegyék vállalkozhatnak, de egy-egy befektetés összege nem haladhatja meg a negyvenmillió koronát (hozzávetőleg 520 millió forint). Felmentést csupán a Szentszék adhat.

A szerzetesi vállalkozások közül fontos megemlíteni a brevnói sörfőzdét. A nemrégiben felújított barokk épületben működő kolostori főzde patinás múltra tekint vissza, már ha hihetünk Richard bencés testvérnek: “IV. Ince pápa a tizenharmadik század közepén írt levelében arra utasítja II. Boleslav főherceget, hogy ha rossz a termés, akkor ne főzzenek sört. Vagyis már akkor készítették itt ezt a nedűt. Más dokumentumok szerint állítólag már 993-tól, vagyis nálunk volt Csehország legrégibb sörfőzdéje, amely 1889-ig működött. Az épületet a Karlovy Varyba vezető autópálya építésekor lerombolták, most a közelben elevenítjük fel a sok évszázados hagyományt. Nem lesz egyszerű ide csábítani a patinás belvárosi sörözőkből a turistákat, de a búzasörünk és az ősrégi receptúra szerint készülő, húszfokos különlegességünk, saját sörkorcsolyáinkkal remélhetően nagy vonzerő lesz”.

“Mi sosem az adományokból vagy az alamizsnákból akartunk megélni, hanem tudásunkból, két kezünk munkájából” – szögezte le a Právo cseh napilap munkatársának Bronislav Ignác Kramár, a morvaországi Zelivben tevékenykedő premontrei szerzetesek kolostorának apátja. Aztán arról mesélt, hogy több évszázaddal ezelőtt főleg gomba- és szamócatermesztéssel és -értékesítéssel foglalkoztak, de a sörfőzés ennél sokkal jövedelmezőbb volt. Egy még 2010-ben felszentelt minisörfőzdében jelenleg már évi kétezer hektoliternyi sörkülönlegességet főznek. “American Ale és Abby Ale fajtát, de olyanokat is, amelyek különleges élesztőkkel készülnek. Büszkeségünk a tizenöt fokos Gottschalk lesz, amely az itteni – ahogy mi, csehek mondjuk – folyékony kenyér gyártását meghonosító apát nevét viseli. Tavasztól látványsörfőzde is működik majd. Turistaszállót és nívós szállodát is nyitunk” – közölte.

Egy biztos: az újonnan nyíló kolostori sörfőzdékkel Csehország továbbra is biztosan őrzi helyét az európai sörhatalmak dobogóján. Nekünk, sörisszáknak pedig újabb indokunk akadt a következő túrára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.