Carlsberg City épül a koppenhágai sörgyár helyén


Egy dán konzorcium 2,5 milliárd dán koronáért (kb.335 millió euró) megvásárolta a híres Carlsberg cég régi koppenhágai telephelyét, ahol egy új városrészt akar felépíteni.

A vásárló cégek egy 567 ezer négyzetméteres területhez jutottak, amelyen Carlsberg City néven új városrészt akarnak kialakítani 15 év alatt. A konzorciumban 25 százalékban benne van maga a sörgyártó vállalat is.

Ez lesz a dán ingatlanpiac történetének legnagyobb értékű és mértékű beruházása, egyúttal Európán belül is a legnagyobbak közé sorolható. A konzorcium tagjai azt szeretnék, ha sikerülne megőrizni az ipari ingatlanok értékeit és megtölteni a tereket modern építészeti alkotásokkal.

Aki járt már a koppenhágai telephelyen láthatta, hogy mennyi értékes épület van viszonylag jó állapotban a 160 éves vállalatnál. Korábban naponta szerveztek kisvonatos gyárlátogatást is, kifejezetten az építészeti értékeket is bemutatva.

A tervek szerint a Carlsberg Cityben lakások (kb. 3000), üzletek, irodák valamint kulturális és szabadidős létesítmények épülnek majd több év alatt. Mintegy félmillió négyzetméternyi új beépítés lesz, összesen kilenc karcsú toronyházzal, ezek legmagasabbja 120 méteres lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.