Nagyértékű tranzakciót jelenthet be a söripari óriás


A világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch InBev a napokban bejelentheti, hogy megvásárolja a mexikói Modelo eddig meg nem szerzett részvénycsomagját is – adta hírül a Bloomberg az ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A tranzakció értéke meghaladhatja a 12 milliárd dollárt.

A Bloomberg forrása szerint az ügylet hivatalos bejelentésére már a héten sor kerülhet. A belgiumi székhelyű AB InBev korábban 50%-os befolyást szerzett a mexikói Grupo Modelo nevű vállalatban, melynek piaci kapitalizációja mintegy 23 milliárd dollárt tesz ki. A sörgyártók is azon cégek közé tartoznak, melyek igyekeznek Európán kívül terjeszkedni, a magas munkanélküliség és a kedvezőtlen gazdasági folyamatok ugyanis aláássák a növekedési kilátásokat.

Az AB InBev és a Grupo Modelo sajtószóvivője nem kommentálta az értesüléseket.

A tranzakciót az amerikai trösztellenes törvények megakadályozhatják, ugyanis az akvizíció révén a belga vállalat az Egyesült Államok teljes sörpiacának 52%-át birtokolná (egyes államokban ez az arány még magasabban lenne) – ez pedig trösztellenes jogi lépéseket vonhat magával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.