Hamarosan kész a föld alatti sörvezeték Brugesben


Bruges egy középkori, mesébe illő város Belgiumban, a csatornák mentén andalgó párokkal, macskaköves utcákkal. A városkában nyár végére sör folyik a föld alatti csővezetékben.

Ez alighanem egy városi legendának tűnik, a De Halve Maan sörgyár viszont tényleg megvalósítja a sör szerelmeseinek álmát. Egy olyan föld alatti vezetéket építenek, amelyen át a habos ital Bruges központjából jut el a külvárosba, a palackozó üzembe.

A csővezeték, amely a nyár végére készül el és körülbelül 3 km hosszú lesz, óránként 4 ezer litert képes továbbítani.

Bármilyen romantikusnak is tűnik, a projekt üzletszerűbb, mint bármi más. A Maes család hosszú ideje a város központjában főzi a sört. Mióta a vállalkozás a palackozó-üzemet a város határán kívülre telepítette, a sört hatalmas tanker-autókban kell fuvaroznia, amelyek nagy zajt csapnak a város történelmi, keskeny, macskaköves utcáin.

Annak érdekében, hogy az egyik utolsó sörgyár fennmaradhasson Brugesben és megszabadulhassanak a városlakók panaszaitól, a család elhatározta, hogy föld alatti vezetéket épít és egy közösség által finanszírozott, a helyi lakosok érdekét szolgáló, “társadalmi projektnek” nevezett kampányt kezdeményezett. A legnagyobb adakozók számára ingyen sört helyezett kilátásba.

A felhívást jól fogadták: a helyiek vállalták, hogy támogatják az építkezést, amely mintegy 4,5 millió US dollárba kerül. A csővezeték, amely a nyár folyamán elkészül, becslések szerint évi 500 tank-autó forgalmától óvja meg a várost.

Ez év kezdetén a szlovén Zalec városa is az érdeklődés homlokterébe került, amikor a város képviselői egy sör-szökőkút megépítését határozták el, hogy ezzel is támogassák a város legfontosabb gazdasági tevékenységét: a komló-termesztést.

A tervek szerint a sör-szökőkutat a város terén állítanák fel, ahol a látogatók 6 euró fejében három korsó sört kaphatnak, a korsót pedig elvihetik emlékül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.