Drasztikusan drágulhat a sör a klímaváltozás miatt


A klímaváltozás a sörkedvelők életét is megkeserítheti: a következő évtizedekben 3–17 százalékkal zsugorodhatnak az árpamezők, amelyek a világ legnépszerűbb alkoholos italának egyik fő alapanyagát adják.

Az évszázad második felében az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok és a szárazságok, akár 2–3 évente is előfordulhatnak, ha a hőmérséklet a jelenlegi ütemben növekszik. A szélsőséges jelenségek hatására a világ árpamezőinek kiterjedése várhatóan 3–17 százalékkal fog csökkenni a körülményektől függően – állapította meg a Nature Plants című szaklapban megjelent kutatás.

A tanulmányon kínai, brit, amerikai és mexikói kutatók dolgoztak: több mint 300 extrém időjárási eseményt elemeztek, amelyek a becslések szerint 2099-ig bekövetkezhetnek. Ha kevesebb az árpa, az sörhiányhoz és az árak emelkedéséhez vezethet. A legrosszabb forgatókönyv esetében az évszázadban a legnagyobb fogyasztónál, Kínában akadozik majd leginkább az ellátás, majd a sorban az Egyesült Államok, Németország és Oroszország következik. Kínában 83 százalékkal hajthatja fel a sörárakat az árpahiány. Az árak leginkább Írországban, Olaszországban, Kanadában és Lengyelországban emelkedhetnek. Fél liter sör ára Írországban megháromszorozódhat, legrosszabb forgatókönyv szerint 193 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Dabo Guan, a Kelet-angliai Egyetem kutatója szerint a sörproblémák elenyészőek a klímaváltozáshoz kapcsolódó többi gondhoz képest, mint például az élelmiszer-biztonság, a viharkárok és az ivóvízhiány. De az, hogy egy olyan italt fenyeget, amelyet évezredek óta isznak az emberek, azt jelzi, hogy még a fejlett országok fogyasztói sem menekülhetnek meg a világ változásának hatásaitól.

“A klímaváltozás mindannyiunkra hatással lesz, nemcsak az Indiában vagy az afrikai országokban élőkre” – mondta Guan. “Talán a nagyközönség jobban foglalkozik majd a klímaváltozással, miután rájön, hogyan fogja befolyásolni a hétvégi bulikat, a társas eseményeket és még a világbajnokság nézését is” – mondták a kutatók.

A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatása van a klímaváltozásnak a sör más összetevőire, például a komlóra. A fejlett országokban élő sörfogyasztók, akik szeretnék elkerülni a sörhiányt, bölcsen tennék, ha támogatnák az irányelveket az olyan gázok kibocsátásának csökkentéséért, melyek a tudósok szerint felelősek a bolygó felmelegedéséért – mondta Guan.

Néhány vállalat komolyan veszi az intelmeket, hogy nagy kockázattal járhat az éghajlatváltozás az árpára nézve, amelynek 17 százalékát sörkészítésre használják. Egyes cégek vésztartalékot képeznek olyan főterményekből, mint a kukorica, a rizs és a búza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.