Ha nincs komló, nincs sör sem


Hamarosan megkezdődnek a tavaszi munkák a német komlóföldeken, azonban a gazdák aggodalommal tekintenek a jövőbe, ráadásul a jelenlegi helyzet alapján nem tudnak garanciát vállalni a sörgyárak számára az időben és megfelelő mennyiségben történő komlószállításra.

A globális komlópiac 40%-át kitevő, Németországban termelt komló egyes fajtáihoz már el kell kezdeni a tavaszi munkálatokat, a huzalok előkészítését, néhány hét múlva pedig megkezdődik a fiatal hajtások felvezetése a drótokra. Noha az intenzív munka megkezdéséig még van néhány hét, a német termelők már most hallatják hangjukat, s kongatják a vészharangokat.

Jürgen Weishaupt, a Tettnang Komlótermesztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a tavaszi munkák egy-egy terület megműveléséhez mintegy 700-800 alkalmazottat igényelnek, mely jelenleg nem áll rendelkezésükre. A koronavírus járvány miatt hozott szabályozások ugyanis megnehezítik a külföldi idénymunkások munkába állását. Az idénymunkások elsősorban Lengyelországból és Romániából érkeznének, egészen idáig a szükséges munkaerő több mint 90%-át tették ki.

Jürgen Weishaupt elmondta, hogy a munkavállalók nincsenek veszélyben, a szükséges higiéniai intézkedéseket megtették, ráadásul a munkavégzés sem csoportos jellegű. Amennyiben a munkások Németországba akarnak belépni, munkaszerződésre és az ingázás igazolásra van szükségük, ezen kívül a munkáltatónak be kell jelentenie a szövetségi rendőrségnek az utazók adatait, ideértve a pontos érkezési dátumot és a munkaköri leírást is.

A gazdák közben igyekeznek pótolni a kieső munkaerőt, rengeteg hirdetést találhatunk az újságokban és az online felületeken is. A hírek szerint egyre több önkéntes és nyugdíjas is jelentkezett már a munkára, bizonyára mindannyian tudják: ha nincs komló, nincs sör sem…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.