A kis cseh sörfőzdék a válság legnagyobb áldozatai köré tartoznak, miután termékeik fő felvásárlóit, vendéglőket márciusban bezártak.

Az éttermek bezárása miatt a sör iránti igény is napról napra jelentősen csökkent. Ezt felismerve a cseh kézműves sör megmentése érdekében a közép-csehországi Kytín sörfőzde tulajdonosa elindította a “Zachraň pivo” magyarul “Mentsd meg a sört” nevű kezdeményezését. A felhíváshoz azonnal csatlakozott több mint 300 további kis sörfőzde – nem csupán Csehországból, de a Felvidékről is.

A kezdeményezést március 25-én indították, egy nyilvános Facebook bejegyzéssel.

„Több ezer sör vár megmentésre. A friss, pasztörizálatlan sör sajnos romlandó. Több ezer liter csatornába öntése sajnos tönkre fog tenni minket. Szeretnél segíteni a cseh mikrosörfőzdének?”

A nyilvánosság reakciója lenyűgöző volt: néhány héten belül a Kytín főzdének nem volt több eladó söre.

“Gyorsan sikerült eladnunk a felhalmozódott sörkészletünket. Körülbelül két hétig nem főztünk sört a rendkívüli állapot kihirdetését követően, így egy darabig valójában semmit sem tudtunk kínálni ügyfeleinknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy segítséget nyújtunk más sörfőzdeknek is, akik nagyobb készletekkel rendelkeznek, így néhány hétig csak más főzdék söreit árusítottuk.”

Az érdeklődőknek, segíteni szándékozóknak és a szomjas sörbarátoknak nincs nehéz dolguk.

“Csak annyit kell tenni, hogy ellátogatnak a zachranpivo.cz weboldalra, és felkeresik a közelben található kézműves sörfőzdét. Több mint 300 sörfőzdéből lehet választani.”

A kezdeti siker ellenére Michal Pomahač szerint a cseh főzdék borús jövővel néznek szembe. A Cseh-Morva Sörfőzők Szövetsége becslései szerint az ország 500 mikrofődéjének sörtermelése átlagosan 80-85 százalékkal esett vissza, és valószínűtlen, hogy ezek egynegyede túléli a válságot.

“Bár kezdeményezésünk sok sör megmentését segítette elő, és sok sörfőzde átmenetileg fennmaradt, de azt hiszem, hogy az igazi küzdelem csak a korlátozások enyhítése után fog következni, amikor a mikrosörfőzdék megmentése elveszíti vonzerejét.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.