Gasztronómia

SörkorcsolyákLevesekSzárnyasokMarhahúsokSertéshúsokEgytálételekKoktélok
Angol reggeli
Hozzávalók: 25 dkg angolszalonna, 5 szál póréhagyma, 25 dkg reszelt sajt, vaj, só.

A megtisztított hagymákat 8 cm-es darabokra vágjuk. Előveszünk egy lapos edényt, majd egy kevés vizet öntünk bele és ebbe helyezzük a hagymadarabokat. Egy csipet só hozzáadásával, fedő alatt 500 W-on 6 percig pároljuk. Amikor elkészült, két hagymadarabot összefogunk, vékony szelet angolszalonnába tekerjük és fogvájóval összetűzzük. Előveszünk egy másik tálat, kivajazzuk, a tekercseket belerakjuk, majd megszórjuk a már előkészített reszelt sajttal. A sütőbe tesszük és 500 W-on 3 percig sütjük.

Camembert ropogós bundában

Hozzávalók 2 személyre: 2 db, egenként, 12,5 dkg-os camembert 1 tojás, csipetnyi só és bors 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj 3 evőkanál leveles mandula, 20 dkg sárgabarackbefőtt 6 evőkanál Ketchup, csipetnyi édes-nemes pirospaprika néhány salátalevél, 1 narancs a díszítéshez

Előkészítés: A sárgabarackot – a levét felfogva leszűrjük és lecsöpögtetjük, a gyümölcsöt kis kockákra vágjuk, majd összekeverjük ketchuppal, pirospaprikával és egy kevés baracklével; a narancsot vékony szeletekre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, és gondosan leitatjuk, vagy kicentrifugázzuk.

Elkészítés: A tojást felverjük és sóval, borssal ízesítjük; a sajtot először lisztbe, majd tojásba, végül leveles mandulába forgatjuk; a bundát óvatosan, de alaposan rányomkodjuk. Egy kis serpenyőben olajat forrósítunk, és a sajtok mindkét oldalát kb. 3 percig sütjük benne; majd kivesszük, és papírtörölközőn lecsöpögtetjük. A megsült camembert-darabokat a salátalevelekkel és a sárgabarackmártással egy tányéron szépen elrendezzük. Narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. Tipp: Nagyon gondosan panírozzuk, különben szétfolyhat! (Nem árt kétszer mártani a lisztbe és a tojásba!) Közepesen érett, kisméretű camembert-t használjunk, ne nagyobbat szeleteljünk föl, mert így a saját kérge is védi.

Chilis juhtúrófalatok pirítóssal

Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 2 g törött bors, 3 g pirospaprika, 1 kávéskanál Ínyenc Chili fűszerolaj, 1 dkg kapribogyó, fél csomó metélőhagyma, fél csomó zöldpetrezselyem, 2 db paradicsom, 1 csomó újhagyma, 8 db zsemle, só.

A juhtúrót áttörtjük, hozzáadjuk a lágy vajat és fakanállal simára keverjük. Sóval, törött borssal, pirospaprikával és az Ínyenc Chili fűszerolajjal az átlagosnál erősebbre fűszerezzük. Vágódeszkára tesszük a kapribogyót, a metélőhagymát és a zöldpetrezselymet, majd mindhárom fűszernövényt együtt apróra összevágjuk. Az ízesített juhtúróba keverjük, majd egy üvegtál közepére ízlésesen felhalmozzuk. Szeletelt zöldpaprikával, cikkekre vágott paradicsommal és újhagymával díszítjük. 25-30 percre a hűtőszekrénybe téve kissé megdermesztjük. A zsemléket szeletekre vágjuk és szép világosra megpirítjuk. Az elkészített chilis túrót a frissen pirított zsemleszeletekre felkenve fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2268 kJ/ 540 kcal

Csabai krokett

Hozzávalók: 10 dkg csabai kolbász, 40 dkg burgonya (tisztán mérve), 2 db egész tojás, fél tubus kolbászkrém 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a kolbászkrémmel, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a bőrétől megfosztott és nagyon apróra vágott vagy ledarált füstölt kolbászt. Végül beleszórjuk a sütőport is, ezután az egészet alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis kroketteket formázunk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk. Rányomkodjuk a morzsát, és 170 fokra felhevített olajban 6-8 perc alatt szép piros-ropogósra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, és salátával valamint petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk. Saláta helyett kínálhatunk mellé majonézes mártást is, ekkor hidegen tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Erdélyi ízes körözött

Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só.

A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt, és habverővel simára keverjük. Friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formálva, erre halmozzuk fel a körözöttet. A lila hagymát vékony karikákra szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1674 kJ/ 399 kcal

Füstölt húsos rizskuglóf

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg natúr rizs, 20 dkg nyers füstölt hús, 20 dkg sertéssült (maradék) 1 nagy fej hagyma, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem zöldje csipetnyi majoránna, 5 dkg vaj 3 tojás, egy kevés vaj a sütéshez, vaj és zsemlemorzsa a formához

Előkészítés: A rizst bő sós vízben nem túl puhára főzzük; szitán hideg vízzel leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük és Félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk; a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, leitatjuk, és szintén finomra vágjuk; a Füstölt húst és a sertéssültet apró kockákra vágjuk. Egy kuglófformát vajjal kikenünk, és zsemlemorzsával beszórunk.

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés vajat, és aranysárgára pirítjuk benne a hagymát; hozzáadjuk a húsokat, rövid ideig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az 5 dkg vajat habosra keverjük, majd Folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojásokat és sóval, borssal ízesítjük, majd összevegyítjük a rizzsel meg a húsos masszával és beletesszük a petrezselymet meg a majoránnát is. A masszát az előkészített kuglófformába töltjük, a tetejét elsimítjuk és sütőben kb. 1 órán át sütjük. A megsült kuglófot egy kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából és adagokra vágjuk. Friss zöldsalátával tálaljuk.

Ínyenckrém

Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 1 doboz vasi krémsajt, 10 dkg vaj, 1 doboz camembert vagy Séd brie sajt, 1 dl tejföl, 1 csomó hónapos retek, 1 csomó metélőhagyma, 3 szál friss zellerzöld, fél dl tejszín, 3 dkg darált dió, 1 csomó újhagyma, só, őrölt fehérbors és szerecsendióízlés szerint.

Egy mély tálban a tehéntúrót és a camembert sajtot áttörjük, majd a krémsajttal és a vajjal, valamint a tejföllel habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a finomra reszelt retket, az apróra vágott metélőhagymát, zellerzöldet, újhagymát, valamint a darált diót. A fűszerekkel ízesítjük, és ha sűrű, akkor kevés tejszínnel hígítjuk. Hűtőszekrényben kb. 1 órán át állni hagyjuk.
Felhasználhatjuk uzsonnára szendvicsek, étvágyfalatok készítéséhez, zöldpaprika, paradicsom, alma vagy körte töltelékeként, vagy egyszerűen barna-vagy rozskenyérre, esetleg pirított kenyérszeletekre kenve.

Italkorcsolya

A tésztához: 40 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 teáskanál só; a töltelékhez: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika (esetleg erős), 1mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2tojás fehérje.

Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított és finomra vágottvöröshagymát a forró olajon üvegesre pároljuk, megfűszerezzük és hagyjuk kihűlni. A lisztet a tejjel és a sóval sima tésztává dolgozzuk össze, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Széles szájú pohárral nagy korongokat szúrunk ki belőle. A korong egyik felét megkenjük a hagymás töltelékkel, a másik felét ráhajtjuk és kicsit rá is nyomkodjuk. A gyengén felverttojásfehérjével körben bekenjük a tészta szélét, majd ha a fehérje megszáradt,180 fokra felhevített olajban apránként, kis adagokban megsütjük (2-3 perc). A fölösleges olajat gondosan leitatjuk. Melegen jó igazán. Ha nem fogy el, sütőben (vagy mikrohullámú készülékben) felmelegíthető.
Kissé hosszadalmas a készítése, de nagyon finom.

Juhász zsemle

25 dkg juhtúró, 4 db zsemle, 2 db egész tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg reszeltsajt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fehér bors, kevés liszt a bundázáshoz.

A zsemléket lapjában vékonyra szeleteljük. A tejfölt, a juhtúrót és a reszeltsajt felét összekeverjük, jól megsózzuk, meghintjük a pirospaprikával és a borssal. A zsemleszeleteket vastagon bekenjük a krémmel, majd egyet-egyet összeragasztunk. Jól összenyomjuk, nehogy szétessen. A tojásokat habosra felverjük, borssal és kevés sóval ízesítjük, majd a lisztes zsemleszendvicseket beleforgatjuk. Ismét lisztbe mártjuk, csak ezután rakjuk a 180 fokra felhevített olajba, és 1-2 perc alatt megsütjük. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajsütő készülékbe, mert hamar összeragadhatnak a szendvicsek. Lecsurgatjuk a fölösleges olajat és még forrón rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. Salátát ne felejtsünk mellé kínálni!
Egyszerűen és gyorsan készíthető.

Juhtúrós pogácsa

50 dkg liszt
25 dkg juhtúró
25 dkg margarin
1 egész tojás
1 dl langyos tej
csipet cukor
élesztő
tejföl, amennyit felvesz (max. 2dl)

Langyos tejben feloldjuk a pici cukrot, majd beleteszünk egy csomag por-élesztőt (fél kg liszthez valót). A lisztet a sóval, margarinnal, juhtúróval és egy tojással összekeverjük, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk (minél tovább dagasztjuk, annál több tejfölt fel fog venni). Ne legyen túl kemény a tészta. Ezután 3/4 árat meleg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Még 1/2 órát pihentetjük a tepsiben, majd szép világosbarnára sütjük.

Lepcsanka

1 kg reszelt krumpli
20 dkg apróra vágott maradék sült vagy főtt hús
liszt
só, bors, olaj a sütéshez

A hozzávalókat fakanállal összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy keverhető masszánk legyen. Serpenyőben olajat forrósí­tunk majd tojásnyi halmocskákat szaggatunk a forró olajba és fakanállal ellapí­tjuk. Mindkét oldalon pirosra sütjük.

Meleg sajt hajdú módra

Hozzávalók: 20 dkg Hajdú sajt, 1 db egész tojás, 1 evőkanál tej, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, 1 mokkáskanál currypor, csipet őrölt szerecsendió, ízlés szerint só.

Elkészítése: A sajtot nagyon nehéz úgy bundázni, hogy sülés közben ne folyjon ki. Ez a recept teljesen biztos módszer ahhoz, hogy a sajt “épségben” megússza a viszontagságokat. A sajtszeletekből egyforma, kétujjnyi vastag rudakat vágunk. A tojást a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket. A sajtrudakat először lisztbe, ezután pedig a tojásba mártjuk, és a zsemlemorzsában forgatjuk. A maradék tojást 2 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel összekeverjük, majd a palacsintatésztaszerű masszába beleforgatjuk a már bebundázott sajtrudakat. Rögtön beletesszük a 180 fokos olajba, és 1-2 perc alatt világosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük, ízlés szerint még nedvszívó papírra helyezve is leitatjuk és petrezselymes, párolt rizzsel, valamint tartármártással tesszük az asztalra. Gyorsan és egyszerűen készíthető, remek sörkorcsolya.

Sörkifli

2 dkg élesztő
tej
2 kockacukor
1/2 kg liszt

6 dkg vaj

Az élesztőt fél dl langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk, amí­g az élesztő a tej tetejére feljön. Hozzáadjuk fél kg liszthez és egy kávéskanálnyi sóval és annyi langyos tejjel, amennyi szükséges, rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Négy cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk és megkenjük hat dkg vajjal. Mindegyiket nyolc cikkbe vágjuk, kí­vülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, ví­zzel megkenjük, köménymaggal megszórjuk és meleg helyen két óráig pihentetjük. Jó forró sütőben tí­z-tizenöt percig pirosra sütjük.

Walesi melegszendvics

A Sörlap igazán nem vádolható azzal, hogy beszűkült, s nem nyitott más népek kultúrája iránt. Íme a legújabb tanúbizonyság: a Welsh rarebit receptje.

Hozzávalók (6 személyre):
3 dkg vaj,
2,5 dl sör,
50 dkg reszelt cheddar sajt,
1 tojás,
1 kávéskanál Worcester mártás,
1 kávéskanál só,
3/4 kávéskanál paprika,
csipetnyi cayenne bors,
6 szelet kenyér,
vaj

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a sörrel felmelegítjük, lassan kevergetve hozzáadjuk a reszelt sajtot, sűrűre főzzük, habverővel kissé felverjük, hozzákeverjük a tojást és a mártást. Sóval, paprikával, cayenne borssal ízesítjük, és a megpirított, megvajazott kenyérszeletekre halmozva forrón tálaljuk.

Bajor perecleves

Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma
2 evőkanálnyi olaj (vagy zsír)
2 bajor perec (lehetőleg kissé szikkadt)
másfél dl világos sör
7 db húsleves (lehet leveskockából is)

őrölt bors
reszelt szerencsedió
1 csokor metélőhagyma

Az egyik hagymát finomra aprítjuk, majd egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre sütjük. Rátöltjük a sört, a húslevest, és 10-15 percen át gyönge lángon főzzük. Eközben a másik hagymát uborkagyalun legyaluljuk, a fél cm vastagon karikára vágott perecet pedig szárazon megpirítjuk.
A levest sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzáadjuk a megsült hagymát, a megpirított pereckarikákat, és fedő alatt hagyjuk 5 percig dagadni. A felszolgálás előtt megszórjuk felaprított metélőhagymával.

Gambrinus leves

3 dkg vaj
4 dkg liszt
2 l sör
tört bors, fahéj, cukor
4 dl tejszí­n

Válasszunk egy premium kategóriás, jó márkát! A vajjal és a liszttel világos rántást készí­tünk. Feleresztjük két liter sörrel, kevés tört borssal, fahéjjal és cukorral í­zesí­tjük, ha felforrt, öntünk hozzá négy dl friss tejszí­nt és forrón tálaljuk. Pirí­tott zsemlekockákat adunk hozzá.

Sajtos-hagymás sörleves

80 dkg póréhagyma
15 dkg trappista sajt
40 dkg gomba
pirospaprika, só, bors, fokhagyma, petrezselyem

80 dkg póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük egy liter világos sörrel és két dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadunk 15 dkg durvára reszelt trappista sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrí­tjük. Ekkor beletesszünk 40 dkg vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál egy kicsit erősebben borsozzuk és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük, majd hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

Sörleves

5 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszí­n
fahéj, citromhéj

Két kisüveg sört fahéjjal, citromhéjjal ízesí­tve felforralunk. Közben öt dkg cukrot, két tojássárgájával habosra keverünk, állandóan kevergetve kevés meleg sört öntünk hozzá, majd habverővel szünet nélkül verve a forró sörbe öntjük. Végül adunk bele egy dl tejszí­nt, és addig verjük, mí­g fel nem forr. Csészékben tálaljuk.

Barnasörös csirkeragu

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj
5 dkg puha vaj

A pároló léhez:
1 dl barna sör
Másfél dl víz
1 kisebb narancs reszelt héja
1 evőkanál sárgabaracklekvár
1 vöröshagyma, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelve
3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
Másfél kávéskanál őrölt gyömbér
Másfél kávéskanál őrölt kömény

A mártáshoz:
2 dl tejszín
1 púpos evőkanál étkezési keményítő

A tálaláshoz:
1 marék friss korinaderzöld

A csirkemellfilét kb. 5×1 cm-és hosszúkás szeletekre aprítjuk, megsózzuk-megborsozzuk, majd előpirítjuk a csirkét. A vajat és 2 evőkanál olajat mérsékelt lángon teflonserpenyőben összeolvasztjuk, aztán magas fokozaton 3 perc alatt átpirítjuk benne a csirkecsíkok felét. Az aranybarna húsfalatokat aztán szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és hasonló módon elbánunk a többi csirkecsíkkal.
Mialatt a húscsíkok barnulnak-pirulnak, elkészítjük a párolólevet. Ehhez egy mérőkancsóba kézi habverővel egyenletesre vegyítjük az összes hozzávalót, úgymint a sört, a vizet, a narancs reszelt héját, a lekvárt, a reszelt vöröshagymát és finomra összetört fokhagymát, a gyömbért, a köményt, ezután pedig jöhet hozzá egy kevés frissen őrölt bors is.
Mikor a második adag csirkecsíkokkal is elkészültünk, azokat nem kivesszük a serpenyőből, hanem visszaköltöztetjük melléjük az első, már félre tett adagot is, és jöhet hozzá a párolólé. Az egészet gondosan összekeverjük, majd hagyjuk, hogy mérsékelt lángon, csendes rotyogtatással a sörből elillanjon a keserűség és az ízek jól összeérjenek, szűk 10 perc alatt. Közben néha megkeverjük őket.
Ezalatt a tejszínt és a keményítőt kézi habverővel összehabarjuk egy pici tálban.
Miután a csirke megpárolódott, megkóstoljuk az ételt, és ha szükséges, megsózzuk-megborsozzuk. Ekkorra a párolólé már jócskán beivódik-felszívódik a csirkehúsba. Végül hozzáadjuk a keményítővel vegyített tejszínt, majd 1-2 perc alatt sűrűre összeforraljuk az egészet. Tálaláskor finomra vágott koriander zöldet hintünk rá.

Csirke sörrel

(2 személyre)
3 kis fej hagyma
20 dkg gomba
10 szem bors
10 szem borókabogyó
1 babérlevél
3 dl világos sör
1 evőkanál paradicsompüré
só, bors

4 dkg forró margarinban nagy lángon aranyszínűre sütjük a csirkedarabokat. A hagymát és a gombát vékony szeletekre vágjuk, majd a borssal és a babérlevéllel együtt a csirkéhez adjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a sört, megsózzuk, borsozzuk. Mérsékeljük a tüzet, majd hozzávegyí­tjük a paradicsompürét és takarékon kb. 50 percig főzzük. Mély tálban zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk.

Sörben párolt sült fácán magyarosan

Hozzávalók:
egy fiatal fácán,
1 fej vöröshagyma,
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény,
4 gerezd fokhagyma
15-20 dkg, vékonyra vágott szalonna,
3 dl világos sör
egy közepes tepsire való szeletelt krumpli.

A konyhakész fácánt dörzsöljük be alaposan (kívülről, belülről) a fűszerekkel, majd tűzdeljük meg a szalonnával úgy, hogy itt-ott bevágjuk a vastagabb húsrészeket és a bevágásba is fűzünk szalonnacsíkokat, majd ezekbe a bevágásokba szúrjunk még be egy-egy fél gerezd fokhagymát. Végül a közepébe helyezzük el a megpucolt vöröshagymát egy gerezd fokhagyma társaságában, majd rakjuk félre egy éjszakára érlelődni. Másnap fektessük a fácánt a kizsírozott tepsiben lévő karikára vágott krumplira, öntsük alá a sört és fedjük le jó alaposan, majd előfűtött sütőben, közepes hőfokon pirítsuk 3/4-ed órát. Ezután nézzük meg, hogy milyen állapotban van a hús. Ha még kemény, akkor pótoljuk az elpárolgott sört és fedő alatt rakjuk vissza sülni, ha viszont már majdnem puha, akkor a hőfokot feljebb véve pirítsuk szép pirosra, készre a fácánt. Így tepsiben, friss zöldségekkel, esetleg uborkasalátával tálaljuk!

Sörben sült csirkeszárnyak

Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 530 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
ízlés szerint fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint szárnyas fűszerkeverék
ízlés szerint só
1 üveg sör
14-16 adag csirkeszárny

A világ egyik legegyszerűbb étele. Ugyanakkor a sör, valamint a lassú, bő egy óráig tartó mérsékelt párolás és sütés miatt egyedi zamatot és állagot kapnak a húsok. A szárnyakat befűszerezzük sóval, őrölt borssal, a fűszerkeverékkel meg a zúzott fokhagymával. Betesszük egy nagy öntöttvas lábasba, rátöltjük az üvegnyi sört, majd a fazekat fedelestől betesszük a kemencébe. Köretetnek kukoricás-gombást rizs készíthetünk. A sörben sült csirkéhez természetesen sört illik szervírozni.

Sörös pulyka rozmaringágyon

(4 személyre)
50 dkg filézett pulykacomb vagy pulykamell
2 db csirkemáj
2-3 gerezd fokhagyma
1 közepes fej lilahagyma
1 közepes fej fozohagyma
fél üveg sör – a legjobb a barna sör
kevés szójaszósz
baromfihús-fűszerkeverék
kb. 5 dkg vaj vagy margarin
3-4 darab 10 cm-es friss rozmaring ág, vagy ha nincs: őrölt rozmaring
só í­zlés szerint

A pulykahúst kb. 2 x 3 cm-es vékony darabokra vágom, sózom, a baromfihús-fűszerkeverékkel megszórom, megdörzsölöm, megöntözöm szójaszósszal, és kb. 1/4 órát állni hagyom. Közben a hagymákat felezem és szeletelem, a fokhagymákat negyedelem. A pulykahúst vajon vagy margarinon hirtelen megpirí­tom, majd a felszeletelt csirkemájat hozzáadom, és a tetejére szórom a hagymaféléket. Tejejére fektetem a rozmaringágakat, és végül megöntözöm a fél üveg sörrel. Lefedem – de kis rést hagyok – és szép lassan hagyom megpárolódni. Amikor nagyjából elfővi a levét, kész, porhanyós, illatos és ízletes.

Valenciai ropogós sajtos-sonkás csirke sörpalacsintában

(8-10 személyre)
a palacsintához:
5 tojás
1 csipet só
8-10 púpozott ev[kanál liszt
0,5 l barnasör
0,2 l tej vagy fél doboz tejföl
ha nagyon keserű a sör: 1 teáskanál méz vagy barnacukor
esetleg még tej, szódaví­z vagy sör
1 ev[kanál olaj
a töltelékhez:
2 nagyobb csirkemell
30 szelet hártyavékony füstölt sonka (kb. 35 dkg)
30 vékony lapka füstölt sajt
30 nagyobb vékony szelet másmilyen sajt (trappista, pannónia)
a bundához:
15 dkg liszt
4 ev[kanál tej
5 tojás
1 kávéskanál [rölt fehérbors
1 kávéskanál só
ízlés szerint zöldfűszerek (bazsalikom, szurokfű – én ennél a tölteléknél kihagyom)
1/2 rész zsemlemorzsa, 1/3 rész búzacsí­ra, a maradék: szezámmag
+ olaj a sütéshez

A hozzávalókból palacsintatésztát készítek, kisütöm (tojásonként kb.6-7 jön ki). Amíg áll, a csirkemelleket laposan, harántirányban felenként 8 (összesen 32) szeletre vágom. A hússzeleteket hártyavékonyra klopfolom; a töltés: a palacsinta közepén a felső szélétől a csirke, azon a sajt és a sonka. Kétoldalt ráhajt, felgöngyöl: ha a vége szabad (töltelékmentes), szépen vissza fog tapadni. Bepaní­rozom, kisütöm.

Borjúmirígy barnasör-mártással

Nagyon sokan kedvelik a különleges belga söröket, mégis alig ismerjük a belga konyha specialitásait. Egyesek szerint belga konyha nem is létezik, ám ha valóban jó francia ételekre vágyunk, Belgiumba kell mennünk. Ki tudja? Mindenesetre a konyha ördögeinek itt egy érdekesség.

Fejenként húsz deka borjúmirígyet előkészítünk sóval, borssal, kakukkfűvel, fehérborral vagy citromlével, és húsleveszöldséggel ízesített vízben 15 percig főzzük. Negyed óra után lehártyázzuk, s félujjnyi darabokra vágjuk, majd egyesével betekerjük füstölt-szalonna-szeletekbe.

Hagymával, paprikával felváltva nyársra húzzuk, s így tesszük a grillező rácsra vagy a felforrósított serpenyőben egy kevés olajra. A mártáshoz egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát vajon megpirítunk, felöntünk egy pohár barnasörrel, kakukkfűvel, barna cukorral, sóval, borssal ízesítjük, s addig főzzük, amíg besűrűsödik. Végül egy mustárral megkent pirítos szeletet teszünk bele.

Olajjal megkent, alufóliában sült hagymával tálaljuk, ami körülbelül harminc-negyven perc alatt készül el, ha faszénparázs közé tesszük.

Carbonnade (flamand marhatokány)

Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál vaj
1 kg marhalapocka, nagy kockákra vágva
só és frissen őrölt bors
fél kg hagyma, szeletekre vágva
2 sárgarépa, felkarikázva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál mustár
5 dl barna sör
2 dl víz
3 babérlevél, darabkákra törve
a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem és 3 dl tejföl

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kiválasztunk az elkészítéséhez olyan lábost, amely a sütőben is használható, tehát a fogója nincs műanyagból. Ha csak ilyenünk van, akkor a fogókat több rétegnyi alufóliával kell beburkolni, mielőtt betennénk az edényt a sütőbe. A kiválasztott edényben takaréklángon összeolvasztjuk a vajat és az olajat, majd a keveréket jól felforrósítjuk, és néhány részletben előpirítjuk benne a marhahús-kockákat. Legalább 4-5 perc kell nekik, hogy szép színt kapjanak. (Azért nem szabad egyszerre beletenni a lábosba az összes húst, mert akkor nem pirulnak, hanem elkezdenek a saját gőzükben megpárolódni.) Az előpirított húst kiszedjük, sózzuk, megborsozzuk, és félretesszük. A lábosban maradt olaj-vaj keveréken átpirítjuk a hagymát, majd a répát is. Ezeket, ellentétben a hússal, már pirítás közben is megsózhatjuk, megborsozhatjuk. Amíg a zöldségek megpirulnak, egy mérőkancsóban kézi habverővel összekeverjük a sűrített paradicsomot, a mustárt, a sört, a vizet. Az előpirított zöldségekhez visszatesszük a húskockákat, hozzájuk dobjuk a babérleveleket, majd feleresztjük a sörös keverékkel. Az egészet alaposan összekeverjük, és felforraljuk. Amikor már forr a húsos ragu, lefedjük, és betesszük az előfűtött sütőbe. Itt 3 óra alatt szépen, ráérősen omlósra fő a hús. Közben néha-néha megkeverjük, de nem kell gyakran ránézni. Mikor a carbonnade elkészült, megszórjuk az finomra vágott petrezselyem felével, a petrezselyem másik részét pedig hozzákeverjük a tejfölhöz, és külön tálkában tálaljuk az ételhez. Köretnek főtt krumplit válasszunk, a krumpli főzővízébe érdemes néhány fokhagyma-gerezdet tenni, mert ettől még finomabb lesz a krumpli íze.

Marhalábszár sörben

60 dkg csont nélküli marhalábszár
5 dkg csí­pős mustár
2 evőkanál olaj
20 dkg vöröshagyma
só, őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 dl tejföl
5 dl sör
1 ág kakukkfű
2 zsályalevél
késhegynyi zellermag

A lábszárhúst nagyobb kockákra vágjuk, majd bekenjük a mustárral. Felheví­tett olajon megfuttatjuk, majd kivesszük és félretesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztí­tjuk, felaprí­tjuk, majd a visszamaradt zsí­radékban megpirí­tjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük sörrel. A babérlevelet, a kakukkfüvet, a zsályát és a zellermagot fűszerzacskóba tesszük, majd a hússal együtt a sörös hagymához adjuk. Készre pároljuk, közben az elpárolgott folyadékot sörrel pótoljuk. A fűszerzacskót kidobjuk, a húst pedig szűrőkanállal kiszedjük, majd melegen tartjuk.
A mártást beforraljuk, belekeverjük a tejfölt és jól összekeverjük. A húsra öntjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd burgonyafánkkal kí­náljuk.

Osso buco

Hozzávalók:
1 nagyobb sárgarépa,
15 dkg zeller,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
másfél kg csontos marhalábszár, min. 2 cm vastag szeletekre vágva,
só és frissen őrölt bors,
4 evőkanál olaj,
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom,
5 dl barna sör,
1-2 szem szegfűszeg,
1 kisebb narancs,
tálaláshoz apróra vágott, friss petrezselyem.

Összeállítjuk a zöldségalapot: a sárgarépát, zellert, vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk, a fokhagyma kivételével mindent lereszelünk egy durvább reszelőn. Jól összekeverjük, majd hozzátesszük az összetört fokhagymát is. Előpirítjuk a hússzeleteket, közben sózzuk, borsozzuk, a 2 evőkanál olajat erős tűzön felforrósítjuk egy vastag falú, 30 cm átmérőjű lábosban. Ha az olaj már felforrósodott, hozzáadjuk a húst, oldalanként 1-1 perc alatt megdinszteljük (közben nem mozdítjuk meg a darabokat). Az előpirított szeleteket eltávolítjuk a lábosból, és félretesszük. A lábosba még 2 evőkanál olajat öntünk, és mérsékelt tűzön 8-10 perc alatt puhára pároljuk a zöldségalapot. Utána erősítünk a lángon, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, 1-2 percig hagyjuk, hogy enyhén lepiruljon. Visszatesszük a lábosba a hússzeleteket, feleresztjük a sörrel, hozzátesszük a szegfűszeget. Hozzáadunk egy darabka narancshéjat, amit krumplihámozóval szedtünk le vékonyan. 5 percen át forrásban tartjuk az osso bucót. Ezalatt előfűtjük a sütőt 100 fokra. A még forrdogáló ételt fedő alatt betesszük a sütőbe, és készre pároljuk. Végül finomra vágott petrezselymet hintünk rá.

Brabanti sertésborda

Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
4 db sertésborda szelet
3 csipetnyi fehérbors
3 dkg liszt
4 kisebb fej vöröshagyma
2 dl sör
1,5 dl erőleves
1 kanál étkezési keményítő vagy rizsliszt

Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk. A sóval borssal fűszerezett, lisztbe forgatott bordákat mindkét oldalon 3 percig pirítjuk. A hagymát keskeny körökre aprítjuk és a húshoz tesszük, majd további 5 percig sütjük. Közben a húst megfordítjuk, hozzáadjuk a sört, az erőlevest, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 15 percig pároljuk. A kész szeleteket kiemeljük. A hagymás sütőlevet kevés hűvös vízzel összekevert keményítővel besűrítjük, még egyszer fölforraljuk, majd a mártást a húsra öntjük.

Húsvéti sörös csülök

Hozzávalók 4 személyre:
1 csülök – csont nélkül
5 dl világos sör
2 nagy fej vöröshagyma
1-1 evőkanál liszt és borecet
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió és szegfűbors
só, cukor
30 dkg spagetti apróra törve.

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk és pörkölt méretű kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy konyhai robotgéppel felaprítjuk. A húst az edénybe dobva megpirítjuk, amikor szaftját kiengedte, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, meghintjük a liszttel, kissé pirítjuk, majd a sört aláöntve beleszórjuk az összes fűszert, hozzáöntjük az ecetet. Amikor az étel megfőtt, a fedőt levesszük és tetejét megpirítjuk. A köret apróra tört spagetti legyen.

Részeges sörös sertésborda

Hozzávalók:
4 szelet sertésborda
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
1 üveg világos sör
1 szelet szikkadt rozskenyér
1 teáskanál vaj
4 evőkanál olaj
1 babérlevél
só, bors, citrom

Egy-egy otthoni, baráti sörözés jó kiegészítője lehet a részeges sörös sertésborda! Jó étvágyat hozzá!

A megmosott, felszeletelt sertésbordákat zsírban megfuttatjuk, majd előmelegített tálra rakjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a maradék zsíradékban üvegesre pároljuk. A hagymás zsíradékhoz hozzátesszük az egész babérlevelet, a mokkáskanálnyi őrölt köménymagot, és megpirítjuk benne. Tetejét megszórjuk liszttel, majd felengedjük világos sörrel, és az egészet simára keverjük. A bordákat edénybe tesszük, ráöntjük a hagymás-sörös mártást. Jól megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben belereszeljük a szikkadt rozskenyeret. Tálalás előtt frissen reszelt citromhéjjal illatosítjuk. A mártást ízlés szerint utánízesítjük, szűrőkanálon átszűrjük, és vajjal gazdagítva öntjük a bordára. Sült rizzsel, burgonyakrokettel kínáljuk.

Sörben pácolt hagymás csülök

Elkészítési idő: 120 perc
Energiatartalom: 1 adag: 790 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
– 2 zöldpaprika
– 2 paradicsom
– 5-6 gerezd fokhagyma
– 2 vöröshagyma
– 1 sertéscsülök
– 1 dl étolaj

Pác
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 citrom
– színes bors
– 1 dl olívaolaj

A sört elkeverjük az olajjal, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, a fokhagymát, egy-egy kiskanálnyi őrölt borsot és köményt, a babérlevelet meg egy kevés sót. A páclébe belehelyezzük a csülköt, és letakarva egy napig hagyjuk érlelődni. Időnként megforgatjuk, hogy mindenütt érje a fűszeres lé. Másnap a csülköt a páclével együtt egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön – körülbelül egy óra alatt – félpuhára főzzük. Átrakjuk egy tepsibe, mellédobjuk a cikkekre vágott paradicsomot és vöröshagymát, a félbevágott paprikát és az egész fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk 1 dl olajjal, kevés vizet is öntünk alá, majd a tepsit lefóliázzuk, és a csülköt 160 fokos sütőben puhára sütjük. Amikor a csontja szinte magától kijön, kicsontozzuk. A csülökhúst nagyobb darabokra vágva visszatesszük a tepsibe, és 200-220 fokon pirosra, ropogósra pirítjuk. Fűszeres steakburgonya és egy korsó hideg sör illik hozzá.

Sörös sertésrolád

4 szelet karaj
4 szelet sonka
sárgarépa, csemegeuborka
mustár, só, bors, pirospaprika, rozmaring, petrezselyem

A karajt kiklopfoljuk és mindegyikre teszünk egy fél szelet sonkát. Sózzuk és csí­kokra vágott sárgarépát és csemegeuborkát helyezünk a közepére. Vékonyan megmustározzuk és henger alakúra föltekerjük. Fogvájóval rögzí­tjük. Sóval, borssal és pirospaprikával valamint rozmaringgal fűszerezzük és ízesí­tjük. Serpenyőben felforrósí­tjuk a zsírt és a tekercseket körbesütjük. Kevés ví­z hozzáadásával puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben hozzáöntünk 2 dl sört és úgy fejezzük be a párolást. Fölkarikázva tálaljuk petrezselyemmel megszórva. Párolt rizzsel tálaljuk.

Sörszószos sertésszelet

1 kg kicsontozott sertéskaraj
10 gerezd fokhagyma
12 db + 2 evőkanál kimagozott zöld olívabogyó
1 fej hagyma
1 evőkanál + 2 és fél dkg vaj
1 üveg sör
1 teáskanál paradicsompüré
50 dkg cseresznyeparadicsom
1 evőkanál ecet
3 evőkanál reszelt édes almapép
1 és fél evőkanál szójaszósz
1 evőkanál olí­vaolaj

A sütőt 175 fokra előmelegí­tjük. A fokhagymát megtisztítjuk. A húsba egy széles késsel lyukakat fúrunk, beletömködjük a 12 db olí­vabogyót és a fokhagymát, és í­zlés szerint sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztí­tjuk, felaprí­tjuk. Az 1 evőkanál vajat tűzálló serpenyőben megolvasztjuk, és a hús mindkét oldalát barnára sütjük benne. Hozzáadjuk a hagymát, ráöntjük a sört és a paradicsompürét. Lefedjük, és a sütő legalsó rácsán kb. 1 és negyed óráig sütjük. A paradicsomokat megmossuk, héjukat bevagdossuk, leforrázzuk, majd hideg ví­zbe rakjuk, és lehúzzuk a héjukat. A húst kivesszük a serpenyőből, alufóliába tekerjük, és állni hagyjuk, amí­g a szósz el nem készül. A hús sörös levét leszűrjük, átöntjük egy másik serpenyőbe, és az ecetet és az almapépet krémesre keverjük vele. Ezután felforraljuk, besűrí­tjük szójaszósszal, majd hozzáadunk 1 és fél teáskanál sót, 2 csipet fehérborsot és a maradék 2 és fél dkg vajat. A paradicsomokat 2 percre olí­vaolajba tesszük, és a maradék 2 evőkanál olívabogyóval együtt kisütjük. A húst szeletekre vágjuk, és főtt rizzsel, a paradicsommal, az olívabogyóval és a sörszósszal tálaljuk.

Serpenyős sörös burgonya sonkával

Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
40 dkg füstölt sonka
1 nagy vöröshagyma
60 dkg burgonya
2 dl húsleves
1 dl világos sör

Egy serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és közepes hőfokra melegítjük. A sonkát felkockázzuk, beleszórjuk, megsütjük, majd kiemeljük, és félretesszük. A megpucolt felszeletelt hagymát a helyére dobjuk, és barnára pirítjuk. A felnegyedelt burgonyát beleszórjuk, a húslevessel és a sörrel feleresztjük, és puhára főzzük. Ezután a sült sonkát is hozzákeverjük. Friss salátával tálaljuk.

Sörben főtt káposzta

80 dkg savanyúkáposzta
4 sz. füstölt szalonna
4 sz. füstölt tarja
4 burgonya
4 virsli
1 petrezselyemgyökér
1 sárgarépa
hagyma
petrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, kakukkfű, bors, só

Nyolcvan dkg savanyú káposztát összekeverünk négy szelet egészen apróra darált füstölt szalonnával. Beleteszünk a tisztí­tott, jól megmosott petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a kisebb hagymát, melybe egy db szegfűszeget szórunk. Adunk hozzá egy babérlevelet, csipet kakukkfüvet és törött borsot. Gyengén sózzuk. Jól összekeverjük. Annyi sört öntünk rá, hogy éppen elfedje. Fedővel letakarjuk, jól felforraljuk, és középmeleg sütőben addig pároljuk, mí­g a levét elfővi.
Közben négy kisebb burgonyát megtisztítunk, hosszában négyfelé vágjuk. Sós ví­zben megfőzzük. Ha a káposzta megpuhult, utánaí­zesí­tjük, és megfelelő nagyságú, előmelegí­tett tálra halmozzuk. Négy db virslit bevagdosunk, és egy-két perc alatt bő, forró zsí­rban ropogósra sütjük, és a káposzta két oldalára tesszük. Négy szelet füstölt tarját is átsütünk, és a káposzta tetejére tesszük. A tál végére tesszük a főtt és levétől leszűrt burgonyát. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Sörös zöldséggulyás

Hozzávalók:
75 dkg burgonya
25 dkg gomba
25 dkg vegyes leveszöldség
fél üveg világos sör
2 nagy fej vöröshagyma
2 db húsos zöldpaprika
2 nagy kemény paradicsom
10 dkg szeletelt császárhús
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál ételízesítő
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt feketebors
késhegynyi őrölt gyömbér
ízlés szerint só

A gulyás nagy népszerűségnek örvend – nem csupán nálunk, de a környező országokban is. Akár Csehországban, akár Szlovákiában, Ausztriában vagy épp valamely ex-Jugoszláv országban járunk, az étlapokon hamar ráakadhatunk eme pompás, laktató étekre.

Elkészítés:
A császárhúst nagyon vékony csíkokra vágjuk, és közepes tűzön folytonosan kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Rátesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Folyamatosan üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát.
Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet, összekeverjük és beletesszük a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, fedővel letakarva puhára pároljuk. 10 perc múlva belerakjuk a karikára vágott zöldséget, a kockára vágott burgonyát, a felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórjuk a gyömbért, az ételtízesítőt, a zúzott fokhagymát.
Ráöntjük a sört és még 1,5 liter vizet. Lassú tűzön puhára főzzük. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, néhány percig még főzzük.

10 perc pihentetés után fogyasztható. Apró daragaluska is adható hozzá betétnek.

Forralt sör

Hozzávalók: egy üveg sör, egy tojás sárgája, porcukor, fél dl tejszí­n, fél dl rum, fahéj, szegfűszeg.

Egy üveg sört kislábasban kezdek melegí­teni, de nem szabad, hogy nagyon forrjon. Amí­g melegszik, addig elkeverek egy tojás sárgáját, porcukrot (ízlés szerint), fél dl. tejszí­nt és kb. fél deci portorico rumot. Óvatosan, hogy a tojás ki ne csapódjék elkeverem a meleg sörrel. Ízesí­tem fahéjjal és szegfűszeggel. Egy üvegből kb. két pohárnyi fi­nom meleg ital lesz. Leszűrve füleskorsóban tálalva a legjobb minden nyavalya ellen.

Frissítő koktélok

A sört elsősorban nem koktél alapanyagként ismerjük, de nagyon kellemes, üdítő, frissítő italokat tudunk varázsolni, ha megbolondítjuk ezzel-azzal.

Aki megirigyelte a biciklis-sörök népszerűségét és ízvilágát, bármikor készíthet otthon alacsony alkoholtartalmú frissítőket. A következő recepteknél mindig egy kisüveges világos sört használunk fel.
Az eredeti Radler ízvilágát kapjuk, ha sörünkhöz 2 dl Sprite-ot keverünk. Hasonló élményben lesz részünk, ha a Sprite helyett egyszerűen citrom levét adjuk a sörhöz. Ugyancsak kellemes frissítőt eredményez, ha 2 dl Fanta Vadmálnával vagy 2 dl eredeti Fanta Naranccsal keverjük sörünket.
Akik szeretik a Bloody Mary-t, megpróbálkozhatnak azzal, hogy a sörhöz 2 dl paradicsomlevet kevernek, s azt sóval és borssal tovább ízesítik.

Yard Of Flannel

Hozzávalók: 4 tojás, 12 cl rum, 90 g cukor, fél teáskanálnyi szerecsendió és fahéj, 1 liter lager vagy ale í­zlés szerint.

Melegí­tsük fel a sört, közben egy tálban keverjük össze a többi hozzávalót. Amint felmelegedett a sör folyamatosan kavarva öntsük a tálba. Addig kell kavargatni, amí­g a koktél kellemesen krémes nem lesz, ekkor egy felmelegített korsóba töltsük!